.:: Debestthinker ::.

.:: Debestthinker ::.
ASSALAMUALAIKUM...AHLAN WA SAHLAN...PASTIKAN SETIAP LANGKAH YANG DIAMBIL ADALAH UNTUK KEBAIKKAN

Bersyukur akan nikmat Allah

|

Tazkirah hari ini

Wang syiling jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik mambancuh          simen.. melihat logam kecil itu , tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja.
Tidak menunggu lama , tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya.
    
Dia menyambung semula kerjanya. Sekali lagi lelaki itu terpandang duit          syiling tidak jauh dari sisinya . Lelaki itu menoleh ke kiri kanan sekelilingnya. Tiada siapa yang berdekatan dgnnya . Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya . Tidak lama kemudian , lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya . Pun sama , dia mengambil dan menyimpannya . "Rezeki aku !" Kata lelaki itu dalam hati .
               
Lelaki itu tidak sedar , logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh          ketuanya dari aras lapan bangunan separuh siap yang mereka bina itu.          Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya. Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan , cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah. Namun , jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut. Dek kerana itulah , ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas. Mudah-mudahan dapatlah dia menyampaikan pesanannya kepada pekerjanya itu.
         
Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah , lelaki          itu masih belum jugak mendongak ke atas. Lantas , ketuanya itu mengumpulkan          serpihan batu kecil yg terdapat di lantai. Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah. Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu . Setelah merasa sakit , lelaki itu mendongak ke atas , melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yang menyerang tadi. Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yang sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.
           
Sahabat sekalian , Allah sering menjatuhkan syiling (REZEKI) , rahmat          atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita..... Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sbg satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas utk mengingati dan          bersyukur dengan kurniaanNya. Tetapi , acap kali kita lalai utk 'mendongak' ke atas, sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpaNucapan syukur.

         Seperti kisah ketua dan pekerja tadi , apabila jatuhan syiling tidak berjaya          menarik perhatian ,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah , kegagalan , keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu , barulah kita teringat utk mendongak , menadah tangan utk bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

Semoga memberi manafaat

0 comments:

 

©2009 .:: DeBest_Thinker ::. | Template Blue by TNB