.:: Debestthinker ::.

.:: Debestthinker ::.
ASSALAMUALAIKUM...AHLAN WA SAHLAN...PASTIKAN SETIAP LANGKAH YANG DIAMBIL ADALAH UNTUK KEBAIKKAN

Istighfar..

|

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم 

CUIT-CUIT UST KAY (Isnin, 4 S'ban 1435H)
The Miracles Of Istighfar !

Istighfar ialah lafaz permohonan ampun kepada Allah SWT atas dosa atau kesalahan yang dilakukan. Lazimnya jika seseorang melakukan kesalahan dan kemudian menyesal akan perbuatannya itu, maka istighfar yang disertai dengan niat taubat yang ikhlas akan dilafazkan dengan harapan agar dosa atau kesalahan yang dilakukan akan diampunkan oleh Allah, insya Allah...

PENCERAHAN :
uk.Tahukah kita kelebihan yang terbesar di dalam istighfar? Telah jelas dan nyata, bahawa dengan bertaubat, akan dikurniakan rahmat dari-Nya. InsyaAllah, makbul doa kita jika sentiasa terus menerus beristighfar kepadanya. lihat sahaja kisah mengenai Imam Ahmad bin Muhammad bin Hanbal Abu ‘Abd Allah al-Shayban yang cukup terkenal dengan nama mazhabnya, iaitu Mazhab Hanbali.

Suatu ketika itu, Imam Ahmad singgah di sebuah tempat yang kebanyakan mereka tidak mengenalinya. Keadaan sudah larut malam dan Imam Ahmad merasa letih dan ingin tidur didalam sebuah masjid. Tapi niatnya tidak kesampaian kerana penjaga masjid tersebut melarang Imam Ahmad untuk tidur di masjid. Imam Ahmad kemudian bertanya kepada penjaga tersebut sama ada dia dibenarkan untuk tidur di luar masjid, penjaga itu melarangnya. Imam Ahmad bertanya lagi jika dia tidak tidur, tetapi hanya berdiri di perkarangan masjid, penjaga itu melarangnya lagi. Penjaga itu kemudian menolak Imam Ahmad dari masjid tersebut.

Seorang pembuat roti ternampak kelakuan antara Imam Ahmad dan penjaga masjid tersebut. uk.Setelah jelas akan situasi Imam Ahmad, maka si pembuat roti mempelawa Imam Ahmad untuk bermalam sahaja dirumahnya. Imam Ahmad menerima pelawaan tersebut.

Ketika Imam Ahmad hendak tidur, dia terdengar zikir istighfar dari si pembuat roti yang sedang sibuk membuat rotinya. Imam Ahmad mendengarkan zikir itu sehingga boleh dikatakan si pembuat roti itu berzikir istighfar sepanjang malam. Paginya Imam Ahmad bertanya kepada si pembuat roti
mengapa dia beristighfar. maka si pembuat roti menjawab, “Setakat ini segala doa saya dikabulkan Allah melainkan satu perkara sahaja belum lagi”.

Imam Ahmad bertanya “Apakah doa kamu yang belum di perkenankan oleh Allah itu?. Jawab lelaki itu ” Saya berdoa agar dipertemukan dengan Imam Ahmad bin Hanbal” Maka kata Imam Ahmad : ” Saya lah orangnya, Akulah Imam Ahmad Bin Hanbal, demi Allah, sesungguhnya aku telah diseret untuk menuju kepadamu.”

Janganlah segan beristighfar kerana ia termasuk di dalam perbuatan sunnah.

عَنْ الْأَغَرِّ الْمُزَنِيِّ وَكَانَتْ لَهُ صُحْبَةٌ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّهُ لَيُغَانُ عَلَى قَلْبِي وَإِنِّي لَأَسْتَغْفِرُ اللَّهَ فِي الْيَوْمِ مِائَةَ مَرَّةٍ

Dari Al Aghar Al Muzanni, salah seorang sahabat Rasulullah SAW, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya hatiku tidak pernah lalai dari zikir kepada Allah, sesungguhnya Aku beristighfar seratus kali dalam sehari." (HR : Muslim, Ahmad, Abu Daud dan Ibnu Majah)

Keajaiban Istighfar sebagaimana yang disebutkan Allah di dalam surah Nuh ayat 10 hingga 12, antaranya ialah:
1. Dapat menurunkan hujan
2. Dapat elak kefakiran
3. Dapat anak (bagi yang mandul / tiada anak). Dalilnya;
"Dan Ia akan memberi kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan serta anak-pinak; dan Ia akan mengadakan bagi kamu kebun-kebun tanaman, serta mengadakan bagi kamu sungai-sungai (yang mengalir di dalamnya). (QS. Nuh : 12)

4. Doa akan dikabulkan kerana rajin berzikir beristighfar.
5. Takdir musibah yang berat diringankan oleh Allah.
6. Mengurangkan pertengkaran suami isteri. Dalilnya;
Ibnu Abbas r.a bahawa ia bercerita kepadanya, ia berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Barang siapa yang senantiasa beristighfar, maka Allah pasti akan selalu memberikannya jalan keluar dari setiap kesempitan dan kelapangan dari segala kegundahan serta Allah akan memberikan rezeki kepadanya dari arah yang tidak ia sangka-sangka."
(HR : Abu Daud, Ibnu Majah dan Ahmad) uk.

7. Menjauhkan dari fitnah, dalilnya:
Dari Umar bahwa Nabi SAW selalu berlindun
g diri dari sifat pengecut dan bakhil, nyanyuk, seksa kubur, dan dari fitnah dada. Waki’ menerangkan; iaitu seseorang meninggal di atas fitnah dan dia tidak beristighfar kepada kepada Allah dari fitnah tersebut. (HR : Ibnu Majah dan Ahmad)

8. Termasuk sebagai penghuni Syurga
Di dalam hadis sahih Bukhari tercatat bahawa dengan membaca:

اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلَّا أَنْتَ

Baginda Nabi bersabda: "Jika ia mengucapkan di waktu siang dengan penuh keyakinan lalu meninggal pada hari itu sebelum waktu petang, maka ia termasuk dari penghuni syurga. Dan jika ia membacanya di waktu malam dengan penuh keyakinan lalu meninggal sebelum masuk waktu pagi, maka ia termasuk dari penghuni syurga." (HR : Bukhari, Timidzi, Ahmad dan Nasa'i)

9. Manfaat Istighfar Turut Dinikmati Orang Lain.
Dari Abu Hurairah, dia berkata; Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah 'Azza Wajalla akan mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di syurga, hamba itu kemudian berkata; 'Wahai Rabb, dari mana semua ini? ' maka Allah berfirman; 'Dari istighfar anakmu.'"
(HR : Ahmad, Baihaqi, Tabarani dan Haitsami)

KESIMPULAN :
Nabi yang maksum yang terpelihara dari segala dosa pun sentiasa melafazkan istighfar dan memperbanyakkan bertaubat, tapi Ust Kay yang sukar untuk melarikan diri untuk tidak berbuat dosa amat sukar untuk melafazkan istighfar. Allahu Allah... Sedarkah kita, segala kesulitan yang kita terima selama ini mungkin adalah kerana hasil dosa-dosa yang telah kita lakukan, hanya taubat dapat mengatasi rasa sulit tersebut.
Wallahu a'lam - Jom istighfar ! Ukay's.

0 comments:

 

©2009 .:: DeBest_Thinker ::. | Template Blue by TNB